De beste willen zijn. Dat is een mooi streven zo op het oog. Boven de rest uitsteken, willen winnen, aan de haal gaan met de overwinning. Wie geniet er niet van als Sven Kramer of Irene Wüst voor de zoveelste keer een kampioenschap binnen halen.

En niet alleen in de sport is de beste zijn de belangrijkste missie van iemand. Op school word je gemeten middels cijfers; de 7 die je krijgt is (deels) gebaseerd op vergelijking met de anderen bij jou in de klas en word je gestimuleerd om de beste van de klas te worden. Immers; een 8 is beter dan een 6. De Cito toets uitslagen van een school wil men gaan gebruiken om een school kwalitatief met andere scholen te kunnen vergelijken. Hoewel op het oog het geen verkeerde manier lijkt om tot verbetering te komen; immers de beste willen zijn is een mooie drijfveer. Maar om de beste te kunnen zijn heb je ook iets nodig dat niet de beste is; een collega-schaatser, klasgenoot of collega school. Je hebt dus iemand of iets anders nodig om je mee te kunnen meten. En die andere wordt dan ongewild jouw tegenstander of concurrent. Waar je van wilt winnen. Raar is dat eigenlijk. We weten allemaal dat samenwerken tot mooiere en betere resultaten leidt. Samenwerken versterkt elkaar. Maar met je tegenstander samenwerken is wel het laatste wat je zou moeten doen, denken we.

In onze land wonen en werken vele talenten. Talenten die elkaar kunnen versterken en elkaar kunnen stimuleren om tot mooie dingen te komen. Al die talenten werken als zelfstandige of in bedrijven en zijn iedere dag bezig iets moois te maken. En iedereen wil graag beter worden of nog mooiere dingen maken. En we weten ook dat hulp bieden en hulp vragen leidt tot iets mooiers of beter. Samen creëren versterkt alle betrokkenen.

Er is echter een voorwaarde aan goed samenwerken. En dat is willen delen. Bereid zijn om jouw kennis en kunde te delen met de ander. Dat gaat heel goed als je de ander niet ziet als concurrent, die je nodig hebt om te kunnen winnen. Om dat te kunnen dien je elkaar te kennen. Weten van de ander waar hij of zij mee bezig is.

En dat is wat BCMP juist wil bewerken. Kennis en inzichten te delen om op die wijze elkaar te gaan helpen in het creëren van mooie dingen. Om zo elkaar betekenisvol te kunnen zijn. Het lijkt wat tegendraads, samenwerken met je (vermeende) tegenstander. Maar als jij jouw collega ondernemer niet ziet als concurrent maar als iemand die jou kan helpen om zo samen sterker te worden zal blijken dat het allemaal wat leuker wordt. Dan is het niet samen de beste zijn maar samen het goede doen.

Harry Renting

Duurzaam inkopen en aanbesteden

 

 

 

We zijn in transitie naar een duurzame economie. Inkoop is een belangrijk instrument om de duurzame economie te stimuleren. Wij adviseren organisaties hoe invulling gegeven kan worden aan een duurzame economie door innovatieve aanbestedingen te ontwerpen en te begeleiden.

 

Contact

Copyright BCMP 2019 - Privacyverklaring